h

Jury komt met drie nominaties voor huisjesmelker van het jaar verkiezing

25 januari 2017

Jury komt met drie nominaties voor huisjesmelker van het jaar verkiezing

De Amsterdamse jury heeft drie kandidaten voorgedragen voor de landelijke huisjesmelker van het jaar verkiezing van ROOD, jong in de SP. HiCondo, actief in Zuidoost, Yvonne Bouwman uit West en Piet Mooij die verhuurt in West maken kans in februari uitgeroepen te worden tot slechtste huisbaas van het jaar.

Foto: SP
Het trappenhuis in West dat de huisbaas niet wil onderhouden

In september trapte ROOD de huisjesmelker van het jaar verkiezing af. In Amsterdam kwamen al snel ernstige meldingen binnen. ROOD is bij veel van de melders thuis langs geweest. Daphne van Breugel van ROOD Amsterdam: “Ik schrok van de horrorverhalen van huurders. Veelal studenten die met een agressieve huisbaas te maken hebben en op kinderachtige manieren hun huis uit worden gepest. Of veel te veel geld vragen voor kleine kamers. Dat huisbazen in Amsterdam op deze manier zoveel mogelijk geld proberen te verdienen vind ik schandalig.”

De jury van de Amsterdamse huisjesmelker verkiezing, bestaande uit Laurens Ivens de wethouder Wonen Amsterdam, Gert Jan Bakker van !WOON en Daphne van Breugel van ROOD Amsterdam hebben uit de Amsterdamse meldingen drie horrorhuisbazen voorgedragen voor de verkiezing.

Één van de genomineerden is HiCondo dat een complex in Zuidoost verhuurt. Studenten dachten een luxe studentenwoning in te trekken, maar het tegenovergestelde  bleek waar. Bewoners klagen over een bouwput waar zij maanden in hebben geleefd, verschillende faciliteiten die niet goed werken en een huisbaas die zich ongepast en zelfs agressief gedraagt.

Foto: SP

De bouwput bij de oplevering van HiCondo

Een andere genomineerde is Yvonne Bouwman, die kamers in een pand in De Baarsjes jaren lang zonder vergunning verhuurde tegen te hoge prijzen. Daarbij verhuurde zij onaangekondigd en buiten de regels om kamers aan toeristen. Sinds dit is aangepakt door de gemeente worden de huurders getreiterd door de huisbaas. De keuken en badkamer zijn maandenlang gebarricadeerd onder mom van verbouwing. De huurders zijn het pestgedrag van de huisbaas zat maar helaas valt er niet te praten met deze huisjesmelker.

Op de Overtoom wonen studenten waarvan het woon en- privacy recht wordt geschonden door de derde genomineerde huisbaas Piet Mooij. Hij heeft de deur een keer ingebroken en probeert de studenten het woongenot zo te verpesten zodat zij zullen vertrekken. Zijn wens is om het huis te verbouwen en daarna voor een veel hogere prijs te verhuren. Met deze huisbaas valt helaas ook niet praten en toont agressief gedrag waarmee hij de verhuurders intimideert.

GertJan Bakker van !WOON: 'Huurders hebben meer recht dan ze soms weten, het is dan ook van groot belang dat huurders zich informeren en opkomen voor hun recht op goede huisvesting, tegen een goede prijs. Zolang er huisjesmelkers actief blijven is het goed dat ROOD jaarlijks deze verkiezing organiseert.'

Reactie toevoegen

U bent hier